LES SPITANTS DE NAMUR. / 43E MARCHE DE LA CITADELLE. / NAMUR. 09/01/2022
LES SPITANTS DE NAMUR.
43E MARCHE DE LA CITADELLE.
NAMUR.
Vandaag wandelen we in Namur-Namen vertrek in het Arsenal een deel van de universiteit. Van daar uit vertrekken we naar de citadel. Deze plek heeft een lange geschiedenis, het historische fort dat is geclassificeerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. De citadel van Namen ligt op een heuvel waar Samber en de Maas samenkomen. De functie van de vesting was dit kruispunt te verdedigen en te bewaken. Al van in de prehistorie werd deze plek af en toe bewoond, maar pas in de 3de eeuw een militaire functie. In de middeleeuwen bouwde men een versterkte residentie op de top van de rots, die geleidelijk werd omgevormd tot een echt kasteel de laatste bestond uit twee delen, het kasteel zelf en een damwand ervoor binnen de omheining bevonden zich de residentie van de graven van Namen Tussen 1631 en 1675 werd een nieuw verdedigingsdeel aangelegd, genaamd ‘Terra Nova”. Na verschillende ingrepen die het fort grotendeels van zijn militaire functie ontdeden, en een gedeelte herbouw, werden de laatste grote versterkingswerken van de Citadel doorgevoerd tussen 1815 en 1830. Na de Franse nederlaag in Waterloo werd het Belgisch territorium aan Nederland toegevoegd. De Citadel werd herbouwd door de Nederlanders, gedeeltelijk langs het traject van de oude muren. Deze bouw is nu goed zichtbaar, ongeveer 90 procent van de Citadel zoals we die nu kennen dateert uit deze late periode. We wandelen rond op de citadel en zien dat er veel verandert is ziens ons laatste bezoek. Een kabelbaan die vanuit het stadscentrum vertrekt brengt de mensen naar de top van de Citadel. Na onze route rond de Citadel dalen we terug af naar het centrum. We wandelen langs de Maas steken deze over en wandelen terug richting start. Op een moment komen we op de plek waar de Samber in de Maas vloeit. Nog een eind langs de Samber en we zijn terug op ons vertrek. Wat een mooie wandeling, de hele tijd schijnt de zon en het is genieten van de vele mooie vergezichten vanop de Citadel. Een top wandeling door Les Spitants de Namur.
PLEZIERWANDELINGEN OSTBELGIEN. / DE VENEN VAN SOURBRODT. / SOURBRODT. 08/01/2022.
PLEZIERWANDELINGEN OSTBELGIEN.
DE VENEN VAN SOURBRODT.
SOURBRODT.
Hoge venen wit van de sneeuw, moeten zeker eens gaan wandelen. Wat kies je dan? Oostbelgië heeft een 20 tal wandelen die goed bewegwijzerd zijn en in de zomer hebben we de wandeling van Sourbrodt gedaan en het is een prachtige wandeling met veel afwisseling en nu er meer dan 15 cm sneeuw ligt is het zeker de moeite om hier opnieuw te komen wandelen. Sourbrodt twijfelt tussen twee culturen, beneden klopt het hart van België terwijl de stationswijk haar Duitse herkomst niet verloochend. Het oude station neemt ons mee terug in de tijdperk waarin de stoomtrein de venen doorkruiste. We vertrekken met de wandeling aan het oude station van Sourbrodt. Is een voormalig spoorwegstation van de lijn 48. Ook gekend als de Vennbahn, van 1991 tot 2001 werd de lijn toeristisch gebruikt door de vzw Vennbahn, wij hebben deze treinreis ook gemaakt. Wij gaan onze wandeling aanvatten en gaan langs het stationsgebouw en langs de sporen waar enkele wagons staan. Op het einde van het spoor achter een laatste wal die gevormd wordt door een rij dennen, gaan we in de richting van het planten meer van de Hoge Venen. De weg neemt ons mee naar de Rur, zwart als een veenrivier. Wat verder de Troupa-ven beschermd een groepje van coniferen, op deze koude en desolate grond, probeerden Russische gevangen te overleven: op de weg is er een orthodox kruis opgericht voor hun nagedachtenis. Verder langs de het hoogplateau zo prachtig, plekken als Nesselo met weidse zichten over de vennen, langs het pankenpad en over beekjes. Zo mooi. Vergande is ook zo een plek waar het prachtig is om over het landschap kijken en zeker met de sneeuw. Wat verder komen we aan het Monument des Aviateurs alliés. Een motor van het verongelukte vlieger geeft de plek aan. Nu nog even door de venen en dan komen we terug het dorp binnen en wat verder staan we terug aan het station. Een pracht van een winterwandeling een 8kilometer lang met veel mooie plekken.
DRIEKONINGENTOCHT. / DE RAKKERS. / HEUSDEN ZOLDER./06/01/2022.
DRIEKONINGENTOCHT.
DE RAKKERS.
HEUSDEN ZOLDER.
Vandaag 06 januari Driekoningen brengt ons naar Bolderberg. Waar de rakkers hun Driekoningentocht houden. We mogen deze wandeling niet missen een blauwe hemel en zon wel fris ideaal voor een mooie wandeling. We kiezen voor de 10 kilometer in het natuurgebied Bolderberg. Wat een prachtig gebied om te wandelen heide, bomen en openvlakten. We wandelen door dit prachtig gebied en komen op het privé domein van Baron de Villenfagne de Vogelsanck waar de kluis van Bolderberg op staat. Wat verder op de hoogte staat de kluis. Tot 1880 woonden er twaalf kluizenaars. Het gebouw had te lijden van de Franse revolutionairen en vandalisme. De Baron Henri de Villenfagne de Vogelsanck, eigenaar van de kluis , besloot eind jaren 1980 de kluis te restaureren. De kluis werd beschermd als monument in 1996. In 2004 starten de restauratiewerken die eindigden in 2006. Sindsdien is de kluis terug bewoond en kan de kapel bezocht worden. We wandelen rond de kluis en gaan even binnen zien. We volgen de route en komen op een prachtige plek met een uitzonderlijk zicht naar het kasteel van Terlaemen. Dit domein word al in 1293 genoemd en we komen te weten dat dit kasteel een link heeft bij de Graven van Loon. In 1330 werd het overgedragen aan Marten van Loon, een bastaardzoon van Graaf Arnold V van Loon. Het kasteel werd tot 2018 bewoont door de familie De Bellefroid d’Oudoumont. Het is een prachtig zicht vanop deze plek en in de verte met een grote vijver voor ligt het kasteel. We vervolgen onze wandeling door het prachtig natuurreservaat waar we nu komen op het nattere gedeelte met grote vijvers, hoe prachtig de blauwe lucht weerspiegelt in het water. Wat verder komen we terug in de bewoonde wereld. Waar onze wandeling eindigt.
30E MARCHE DE L’EPIPHANIE. / LES ROTEUS DI HOUSSAIE. / BEYNE-HEUSAY. 05/01/2022
Woensdag 5 januari 2022.
30E MARCHE DE L’EPIPHANIE.
LES ROTEUS DI HOUSSAIE.
BEYNE-HEUSAY.
Hoewel er sinds de 13de eeuw op kleine schaal steenkool werd gewonnen in deze streek, gebeurde dit in de loop van de 19de eeuw in toenemende mate op industriële schaal. Verstedelijking en industrialisatie trad op, wat ten koste ging van de agrarische activiteit. Het aantal mijnmaatschappijen nam af van 7 in 1842 tot drie in 1879 en één in 1956. Niet lang daarna eindigde de steenkoolwinning. De rijkdom van het mijnverleden zie je ook aan een aantal gebouwen zoals het Raadhuis. We wandelen nu naar de oude spoorweg “Ligne 38” nu een Ravel. De lijn 38 is één van de oudste mythische van alle Ravel’s. Hier ontdek je het Land van Herve. De route loopt door een groene en licht boste omgeving. We krijgen de gelegenheid om het landschap uitgebreid te bewonderen. Ligne 38 gaat van Plombiéres tot Chénéé. Wij genieten van de mooie omgeving vanop de Ravel. We verlaten de Ravel en wandelen nu het landschap in. We komen aan een manege waar de controle is, hoe mooi is dit versiert op en top kerst. Gezellig om even bij te komen en wat bij te praten met vrienden. We gaan verder nog een paar kilometers en we zijn terug binnen. Maar eerst kunnen we nog genieten van een paar mooie vergezichten over het Land van Herve. We gaan verder en komen langs een prachtig kapel de “Sint Annakapel” gelegen in het landelijke Beyne de kapel ligt boven op een plateau dat uitzicht biedt op het dal van Maas en Vesder. De kapel word omringd door 3 monumentale lindebomen spijtig de vierde is gesneuveld. In 1794 sneuvelden hier vijf Bretonse soldaten. In de Bretonse stad Auray was een sterke devotie tot Sint Anna. Een Sint Annabeeld bevond zich vroeger in een gevelkapelletje dat zich tegenwoordig in een veldkapel bevind en draag de datum 1794. Een prachtige plek met een waanzinnig zicht op de omgeving. We wandelen terug de Ravel op en komen langs het kasteel van Neufcour, wat al een heel oude heerlijkheid was en reeds in 15de eeuw vermeld werd. In 1659 werd het kasteel aangekocht door Lambert de Neufcour die het lied herbouwen in 1661-1663 maar op 3 januari 1689 werd het kasteel geplunderd en in brand gestoken door Franse troepen. In 1915 kwam het vervallen kasteel in bezit van de mijnbouwonderneming Société anonyme des Charbonnages de Wérister. Welk het kasteel restaureerde en werd de woning van de directeur van de mijn tot hij in 1982 overleed. Nadien werd het verkocht aan een laboratorium. Het kasteel en de bijhorende boerderijgebouwen zijn gegroepeerd om een vierkante binnenplaats. Spijtig dat we het kasteel maar vanop een afstand kunnen zie, wat verder komen we aan het station dat nu dienst doet al technische dienst van de gemeente. Nog wat verder en we zijn terug op ons vertrek dat bij de Sint Laurentiuskerk ligt. De huidige kerk werd in 1889 gebouwd. Hier eindigt onze eerste wandeling met onze Waalse wandelvrienden.
NIEUWJAARSTOCHT. / WSV DE SCHOVERIK. / DIEPENBEEK. 03/01/2022
Maandag 03 januari 2022.
NIEUWJAARSTOCHT.
WSV DE SCHOVERIK.
DIEPENBEEK.
Onze eerste wandeling met onze club is een feit. Nieuwjaarswandeling is wandelvrienden zien en wensen overbrengen. Maar ook een mooie sleutelhanger van de Schoverik na aanleiding van hun 40ste verjaardag. Wij gaan wandelen en ondanks de regen kiezen we voor de 6km. We wandelen de natuur in en we wandelen langs de Demer. Diepenbeek word doorsneden door vele beken die aflopen naar de Demer. Door deze afwateringen en de vele vijvers ontstaan door de turfwinning en delving van ijzerzandsteen zorgen voor het zo typische wijerlandschap wat vele wandelaar aantrekken. We genieten van de wandeling door de bossen en langs de vijvers. Gelukkig valt de modder mee op deze route maar de regen valt met bakken uit de hemel. We zijn dan ook blij als we de aankomst zien. Toch is het een aangename wandeling met het zien van vrienden wat het allemaal mooier maakt en zeker nu dat er zoveel georganiseerde wandelingen wegvallen door corona. Bedankt aan onze club dat ze ondanks alles toch een wandeling georganiseerd hebben. Een fijn nieuwjaar aan alle wandelvrienden.
Noville-Les-Bois is een deelgemeente van Fernelmont. Bij de vorming van de nieuwe gemeente in 1977 koos men voor de naam Fernelmont omdat het kasteel Fernelmont centraal gelegen was, het stadhuis is gelegen in Noville-Les-Bois. De wandeling vandaag is een organisatie van ADEPS. Alles word coronaproef georganiseerd. Na onze inschrijving kiezen we voor de gele bewegwijzering-10km- we wandelen het dorp uit en gaan zo op wandel in het landschap afwisselend akkers, weilanden. We komen aan Sentier de Coignebeau. Waar we wandelen langs de rand van het bos met weidse zichten over de akkers. Zo komen we in Sart d’Avril. Ook hier veel landbouw, maar ook stroken van bomen en struiken. Toch mooi om te wandelen. We komen ook grote boerderijen tegen zelf een paar kasteelhoeves. Prachtige gebouwen als we wat verder wandelen komen we langs een stuk natuurgebied met een beek, achter de bomen zien we het rood kasteel liggen. We komen in Tillier met zijn kerk, en oud kerkhof met verschillende grafkapellen van adellijk families. Nu wandelen we het bos binnen dit stuk van de wandeling is zeker mooi maar zoveel modder dat het niet meer plezant is. Toch moeten we verder. Weer grote boerderijen die verspreid liggen in het landschap nog langs een paar oude huizen. Aan de andere zijde van het veld ligt het kasteel van Fernelmont. Het kasteel bestaat uit een 13de eeuwse donjon, een 16de eeuwse woonhuis en een achterhuis uit de 18de eeuw. Het kasteel bestaat uit 4 vleugels rond een binnenplaats. Wat verder komen aan het gemeentehuis van Fernelmont wat mooi versierd is voor de feesten. Dan komen op het marktplein en zo eindigt onze wandeling met Adeps in Noville-Les-Bois.
Wandelknooppunten wandeling Tongerlo. De volgende knooppunten.
1-342-380-341-2-382-3-4-7-8-9-10-183-14-12-13-19-131-130-16-20-21-6-5-343-1 de afstand 12km en vertrek aan de de hoofdingang van de Abdij van Tongerlo.
Na ge lezen te hebben over het Land van de Merode moeten w etoch eens daar gaan wandelen. We kregen van een wandelvriend de boven knooppunten. We gaan wandelen in Tongerlo vertrek aan de Abdij van Tongerlo.
Westerlo en Tongerlo vormen samen één gemeente en verwennen ons met prachtig natuurgebied van de Beeltjes en Krawekken. We kunnen er rustig wandelen en genieten van de prachtige natuur. Maar ook de vele prachtige kastelen, gebouwen. We vertekken met de wandeling aan de Abdij, we bezoeken eerst de abdij via de prachtige toegangspoort. Komen zo op het grote binnenkoer. Omgeven door prachtige gebouwen. Heel bijzonder. We zetten onze wandeling verder door de machtige lanen ronddom de Abdij. We gaan verder en gaan door het natuurgebied gewoon geweldig om te wandelen en hoe rustgevend, bijzonder vandaag is dat op 1 januari we onze eerste vlinders zien, het is ook bijzonder zacht weer. We gaan verder en komen langs het Kasteel de Merode. Het kasteel is nog steeds bewoont door de prinsen van Merode. Het kasteel zoals we het nu zien is van na de grote restauratie in de 19de eeuw. Maar bevat nog vele oudere gebouwen zoals de donjon.chet grote domein is nog altijd prive maar 1 keer per jaar kun je het bezoeken. We wandelen verder en komen langs een bijzonder monument. Het Trammeke, beschermt monument het is een mobiele dam die met een ingenieus spoorsysteem toeliet om via kanalen de omliggende akkers onder water te zetten enwerd gebruikt om de kasteelvijvers met spoelwater te reinigen. We wandelen ook door het natuurgebied van de Kwarekken, een drassig natuurgebied de naam is afgeleid van “krek”n” het sluit aan bij de vallei van de Grote Gete, we wandelen een heel eind langs de Grote Gete en aan de deandere zijde staan struiken met daar tussen waterplassen. Het vorm samen met de Beeltjens een natuurgebied van meer dan honderd hectaren. We wandelen nu Westerlo binnen langs het marktplein. Een beetje verder komen we langs het gemeentehuis. Het kasteel gebouwd tussen 1909-1911 en is een mooi voorbeeld van de Branbantse neo-gotiek. Het behoorde toe een de de gravin Jeanne de Merode.
Na haar dood 1944 werd et een tijdje gebruikt als rustoord voor priesters, sinds 1972 doet het deinst als gemeentehuis. De naam Merode duikt in de geschiedenisboeken van Westelo al op het eind 15de eeuw. Toen kwam Westerlo zelfs in handen van de addelijke familie via huwelijk. Tot aan de Franse Revolutie bleef dat zo. Toen werd Westerlo uitgeleend aan het hertogdom Brabant.Voor het gemeentehuis prijkt een schitterende fontein met drie badende vrouwen een kunstwerk van Rik Poot. Nog eeneindje door de straten en zo komt de abdij terug in zicht.
De Norbertijnerabdij heeft een lange geschiedenis die begon rond 1130. Zo bezit dan ook een rijkdom aan gebouwen. Na de gebruikelijke machtovernamens kon de orde zich in1838 opnieuw verenigen en nam ze in 1840 terug haar intrede in de abdij. Het is een indrukwekkend geheel en alhoewel je de prive vertrekken niet kun bezoeken is er en mogelijkheid om de kerk en de tiendeschuur te bezoeken waar je de geschiedenis van de Norbertijner kunt zein. Er is ook een museum het Da Vinci museum maar dit is nu gesloten voor restauratie.
Een aanrader is deze wandeling wel als je de tijd neemt om alles wat nader te bezien en zeker de abdij. Een top wandeling van een 12 kilometer. Zelfs nu na zoveel regen d elaatse tijd is de wandeling goed bewandelbaar zonder al te veel modder.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN. GREENSPOT GROOTLOON. BORGLOON. 31/12/2021
Vrijdag 31 december 2021.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
GREENSPOT GROOTLOON.
BORGLOON.
Je start met de wandeling in onze stad Borgloon, het historische hart van het Graafschap Loon, we wandelen de stad uit en gaan zo het eeuwenoude landschap binnen, het golvend Haspengouwse landschap met beemden, boomgaarden en akkers met bijzondere vergezichten. We wandelen de beemden binnen en hier hebben we een zicht op Bollenberg. Deze plek was vroeger waar de grote prijs motorcross gehouden werd vandaag is het een plek van rust en natuurreservaat. In de verte zien we het doorkijkkerkje en de kersentoren, straks komen we er langs maar wij wandelen verder op de route. We klimmen even en komen zo op de kruizing we nemen rechts af om de prachtige vergezichten te zien richting Broekom en Sassenbroek. Wat verdre hebben we een prachtig zicht op het bos van kasteel van Heks. Nu dalen we ven en komen langs het kunstwerk Twijfelgrens. Een stalen draad in het landschap en als je de juiste plek ontdekt kun je Twijfelgrens lezen. Ook hier weer verzichten over het Haspengouwse landschap. We wandelen langs de plantages en komen zo aan de speelboomgaard. Een hoogstamboomgaard waar je rustig kunt genieten van een picnick bij mooi weer. Vandaag wandelen we er maar langs wat verdre een prachtig zicht op Grootloon met zijn kerk. Wij wandelen verder en komen dan aan de bekenste plek van Borgloon het “Doorkijkkerkje” altijd is er wel volk ook vandaag zijn er die het eindejaar komen uitwandelen en een bezoek aan de doorkijkkerk. Voor ons een zicht op Borgloon centrum met de kerk en burchtheuvel. We verlaten Bollenberg en steken de steenweg over en komen langs het kasteel “De Groote Mot” we dalen af tot in het dal en klimmen dan naar het centrum van Borgloon langs de burchtheuvel, de kerk en Speelhof, nu dalen we af naar het Grevenhuis, ons stadhuis. Achter het stadhuis ligt Klappoel waar de wandeling eindigt. Wat is er mooier dan de laatste wandeling te doen in je eigen stad, genieten van de prachtig natuur en de historische gebouwen, de kunst in het landschap. Dit is Borgloon onze stad onze thuis.
Vandaag wandelen we langs de fietsroute “fruitlijn” naar Kerniel. We wandelen naar het Stationsplein, langs het stroopfabriek en zo richting Colen Kerniel. Gelukkig regent het niet en een flouw zonnetje. We hebben geluk een groep Staartmezen zijn zich tegoed aan doen, het zijn mooie vogeltjes. Maar wel erg actieve beestjes, toch enkele op de foto kunnen zeten. Ook vinken zitten hier veel, wat kan de natuur ons toch boeien. We wandelen verder en komen aan de brug van Colen. Hier nemen we het nieuwe plankenpad. Dit brengt ons naar de vijver waar de Odiliabron in uit komt. Dit stukje natuur is bijzonder doordat er verschillende bronnen zijn die de vijver van vers water voorziet. Ook een prachtig kunstwerk werd er geplaatst. We klimmen de trappen op en zijn terug op de fietsroute en wat verder komen we aan het nieuwe hondenweide, en zo zijn we dan aan het stationsplein van Kerniel, ooit was hier een stopplaats voor de treinen. We wandelen nu naar de kerk, op het pleintje voor de kerk staat de eertse school van Kerniel, later werd het gemeentehuis en nu staat het leeg. Gebouwd in 1840 door pastoor G Schuermans. Toen het schooltje te klein werd verhuisde de school naar het gemeentehuis op de Oorsprongstraat. Langs het gebouwtje staat wat bij de mensen van Kerniel bekent staat als baronshoeve. Vroeger was het een cafe “Bij de Rooie” een druk bezochte cafe na de hoogmis waar gekaart werd en namiddag werd er haantje zingen. Een sport dat veel beoefend werd in deze streek. De hanen werden in hokje gezet en de eigenaar probeerde te voorspellen hoe dikwijls zijn haan zou zingen en wie het dicht bij zijn voorspelling was de winnaar. Was dikwijls heel spannende. In Kerniel waren ook verschillende boerderijen waat stroop gestookt werd. Stroopstokerij Coenen op de Dorpsstraat nu Nielstraat is er zo eentje het is een gesloten geheel gebouwd circa 1860-1870. We wandelen de Nielstraat af tot we bij mijn moeder komen waar we even binnen gaan. Nadien wandelen we verder naar beneden langs de kapel met treures. Zo verder terug naar Borgloon, langs het zuiverings station naar Colen waar we terug op de fietsroute komen en langs het stroopfabriek terug naar thuis. Een mooie en aangename wandeling in het Land van Loon.